Statistika

Vejn Grecki Visina, težina, godine, supružnik, porodica, činjenice, biografija

Wayne Gretzky Brze informacije
Visina6 ft
Težina84 kg
Датум рођења26. januara 1961. godine
Хороскопски знакVodolija
СупругаJanet Jones

Wayne Gretzky je kanadski bivši profesionalni hokejaš na ledu, glumac i glavni trener hokeja na ledu, kojeg mnogi smatraju najvećim hokejašom u istoriji, uključujući i samu Nacionalnu hokejašku ligu (NHL). Tokom svoje 21-godišnje karijere, igrao je za Indijanapolis Rejserse (1978) u WHA i Edmonton Oilers (1979–1988), Los Anđeles Kingse (1988–1996), Sent Luis Bluz (1996) i Njujork Rendžers (1996–1999) u NHL-u.

Born Name

Vejn Daglas Grecki

Nick Name

Veliki, Beli tornado, Veliki Grecki, Grec

Vejn Grecki na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006

Sun Sign

Vodolija

Born Place

Brantford, Ontario, Kanada

nacionalnost

kanadski

образовање

On je prisustvovao Ross Sheppard škola u Edmontonu, Alberta, Kanada.

Vejn je takođe prisustvovao West Humber Collegiate Institute u Torontu, Ontariju, Kanadi i Univerzitet Alberta u Edmontonu, Alberta, Kanada.

zanimanje

Bivši profesionalni hokejaš, glumac, glavni trener hokeja na ledu

Породица

 • oče – Valter „Voli” Grecki
 • Majko – Filis Leone (Hokin)
 • Braća i sestre – Kim Grecki (mlađa sestra), Kit Grecki (mlađi brat), Brent Grecki (mlađi brat), Glen Grecki (mlađi brat)
 • Drugi – Vile Kurri (Kum), Joonas Kurri (kumče), Terentij/Anton Lavrentievič Gricko/Grecki (deda po ocu), Pauline Maria/Mary Khodenetsky (baka po ocu), Harold Seymour Hockin (deda po majci), Beti Leone Cook (baka po majci) , Lavrentij Gricko/Gretcki (pradeda po ocu), Nastasija (prabaka po ocu), Harold Herbert Hokin (pradeda po majci), Mejbel Elen Brok (prabaka po majci), Adam Edvard „Ed“ Kuk (prabaka po majci) Deda), Muriel Leona Biggs/Briggs (prabaka po majci)

Menadžer

Vejna Greckija predstavljaju –

 • Phoenix Coyotes (kompanija) u Glendejlu, Arizona, Sjedinjene Američke Države
 • Međunarodna menadžment grupa (IMG) (agent za talente) u Njujorku, Njujork, Sjedinjene Američke Države

Shirt Number

99 – Edmonton Oilers, Los Anđeles Kingsi, Sent Luis Bluz, Njujork Rendžers

Položaj

Centar

Puca

Levo

Build

Athletic

Visina

6 stopa ili 183 cm

Težina

84 kg ili 185 lbs

Vejn Grecki i Dženet Džons viđeni u decembru 2013

Devojka / Supružnik

Vejn Grecki je izlazio sa -

 1. Vicki Moss (1979-1986) – Bio je u vezi sa pevačicom 7 godina. U to vreme je igrao za Edmonton Oilers, a Vikijev brat Joey Moss je bio svlačionica i za Edmonton Oilers i Edmonton Eskimi.
 2. Janet Jones (1987-danas) - Vejn je prvi put sreo američku glumicu u emisiji Merva Grifina Dance Fever 1984. Međutim, romansa nije procvetala sve dok se nisu ponovo sreli na utakmici Los Anđeles Lejkersa 1987. Godinu dana kasnije, nakon što ju je Vejn zaprosio telefonom, 17. jula 1988, vezali su se na stadionu St. Josifova bazilika, sa emitovanjem širom Kanade. Njihova prvorođena ćerka, manekenka i pevačica, Paulina Grecki (r. 19. decembra 1988.) rodila je unuka po imenu Tejtum Grecki Džonson 19. januara 2015. Imaju još 4 dece – 3 sina po imenu Taj Robert (r. 9. jula 1990.), Trevora Daglasa (r. 14. septembra 1992.) i Tristana Vejna (r. 2. avgusta 2000.) i ćerku po imenu Ema Mari (r. 28. marta 2003.). Svo njihovo petoro dece rođeno je u bolnici Cedars-Sinai u Los Anđelesu, Kalifornija, Sjedinjene Države.

Rasa / Etnička pripadnost

бео

Vejn ima belorusko, ukrajinsko i možda poljsko poreklo po očevoj strani, a englesko i nešto irsko poreklo po majci.

Боја косе

Тамно браон

Takođe je ofarbao kosu u „crnu“, „plavu“ i „svetlo smeđu“.

Боја очију

Плави

Vejn Grecki tokom meča 1997

Сексуална оријентација

Pravo

Обележја

Opušten nos

Potvrde brenda

Vejn Grecki se pojavljivao u reklamama i TV reklamama za –

 • Automotive Group of Southern California
 • Sharp Viewcam Camcorder
 • Sugar Crisps
 • Formula Tylenol Arthritis
 • Post Honeycomb
 • General Mills/Kanada Pro Stars (1985)
 • dijetalna kola (1989)
 • Nike (1989)
 • ESPN-ov Sportscenter (2000)
 • Bud Light (2000)
 • CBC (2002)
 • Qwest Telecommunications (2003)
 • Ford Motor Company (2003)
 • JVC (2004)
 • Bigelow Green Tea (2010-2011)
Vejn Grecki viđen u oktobru 2007

Wayne Gretzky Facts

 1. Kanada mu je dodelila titulu O.C. (Oficir Ordena Kanade) 25. juna 1984. za zasluge i doprinos sportu.
 2. Vlasnik je ležernog restorana i sportskog bara, takođe posvećenog njegovim dostignućima i suvenirnicama pod nazivom Toronto Vejna Greckog. Poznato je da su on i njegov otac povremeno posećivali. Nažalost, najavljeno je da će biti zatvoren 2020. i zamenjen stambenim objektom od 40 spratova sa 500 stambenih jedinica.
 3. Vejn je pokušao da zaštiti autorska prava na svojoj majici broj 99, ali nije uspeo. Uspeo je da promeni adresu svog restorana u 99 Blue Jays Way. NHL je takođe povukao broj iz upotrebe i postao je jedini broj koji je penzionisan u celoj ligi.
 4. Tvrdilo se da je imao izuzetnu izdržljivost i da mu je „vreme usporilo“. Vejn je izjavio da nije imao dar koji je dao Bog, već dar koji je dao Voli. Njegov otac, po nadimku Voli, od malih nogu ga je sjajno trenirao da predvidi i predvidi poteze njegovih i njegovih protivnika.
 5. Od februara 2020, Vejn ima više asistencija (1.963) nego bilo koji drugi NHL igrač koji ima ukupan broj poena (golovi plus asistencije).
 6. Vejn je primljen u Hokejašku hokejašku kuću slavnih 1999. Zaobišao je trogodišnji period čekanja i Hala je objavila da period čekanja neće biti ukinut ni za jednog budućeg igrača.
 7. U decembru 2020. godine, Vejnova nova karta iz O-Pee-Chee-a prodata je na aukciji za 1,29 miliona dolara, što je rekord jer je postala prva hokejaška karta koja je prodata po tako visokoj ceni.

Istaknuta slika: Håkan Dahlström / Flickr / CC BY-2.0

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found